#LetsTalkDesign
#
DE INDIA

Fashion Boutique / Manoj Patel Design Studio

This boutique in Vadodara is crafted out of recycled materials.

Project Name : Fashion Boutique
Project Location : Vadodara, India
Project size : 350 sq. ft.
Architects/Designer : Manoj Patel Design Studio
Project Status : Built

text description by the architects.

Creating novel outcomes from the existing forms promotes, reusing of traditional and scrap materials transforms the monotonous boutique into elements of visual connectivity through compositions.

Fashion boutique is finest women’s wear retail studio in Vadodara; Gujarat, India which enhances crafted elements exhibiting interiors to bring a contemporary experience throughout highlighting a unique experience for the clients. The layout combines two rooms together across in graphics and material frames, giving different perspective when viewed from any edge.

As a cost effective and environment responsive project makes reusing of various scrap materials ideal for designing and cladding optical interior surfaces for pleasing ambience.

For the project, materials were chosen in a palette of contrasting tones: waste clay roof tiles, waste beer bottles, damaged flooring tiles, recycled window shutters, unused sample tiles, waste metal rings and mirror clad. At the same time, the quality of these materials provides longevity with aesthetics.

One’s attention is captured through, the entrance gateway that wraps in two dark contrasting colors with random pattern of mosaic bubbles leading to the central display area.

Reusing of waste clay tile pieces adds texture with some dramatic effect resembling the floor and ceiling interiors. Custom made earthy textured patterns on varied walls, refers to Indian saree palav, ornamental toran boosts the boutique with illusion of lights.

One of the hanging areas depicts an accent wall backdrop executed by reclaiming glass bottles reflects necklace. Assigning a new function to reused shutter windows in monochrome theme adds an element of displaying inside the material selection area.

Old seating is altered into new outlook by reclaiming the fabrics available from the fashion designer. Giving a unique yet traditional touch recycling of old table legs as door handle and central hanging connecting in thin metal pipes. The geometry of circular rings overlaps one another forming floral hook ends for hanging.

Photographer: Tejas Shah.

PROJECT CREDITS

Interior Design: Manoj Patel Design Studio.

Design Team : Ar. Manoj Patel, Shivani Tamboli, Aishwarya Gupte, Sonu, Devanshi and Manali

Clay Cladding : Tarachand Prajapati

Client : Shefali’s studio

Check out the project feature below in our DE magazine Edition.

check out the above full story in our

DE JUL-AUG 2020 Edition – The edition to promote local #MakeInIndia

Share This Articles
Input your search keywords and press Enter.