#letstalkdesign
#
letstalkdesign

Humble Pizza Restaurant / Child Studio

Candy pink surfaces by Child Studio within this London based quirky restaurant.

Project Name : Humble Pizza
Project Location : London, United Kingdom
Project size : 120 sq. m.
Architects/Designer : Child Studio
Project Status : Built
Websitewww.childstudio.co/
Instagram : @child.studio

Text description provided by the architects. 

A new restaurant recently opened on London’s King’s Road, the neighbourhood synonymous with British fashion, music and pop culture movements of the 20th Century from mods and hippies to punks and New Romantics. Child Studio drew from these cultural references when creating the interior. The inspiration for the design came from the staple of British vernacular post-war architecture – the ‘Formica caffs’, which first appeared in London’s West End in the 1950s, several of them surviving intact to this day.

Established by Italian immigrant families, those coffee bars served simple snacks and drinks in a pared-back modernist setting featuring laminate surfaces, pastel colours and cosy seating nooks and crannies. This was the beginning of the ‘cafe culture’ in London with King’s Road at the epicentre, attracting writers, musicians, photographers and bohemian characters of all styles.

The interior is clad in wall-to-wall pink Formica, which continues along counter fronts and across table tops. The rhythmic pattern is highlighted with cherry wood, framing each laminate panel. The designers worked with Formica factory to recreate the original ‘linen’ pattern design popular in the 1970s, opting for a suitably ‘Millennial pink’ shade. Other subtle nods to the past include mosaic tiled flooring, cherry wood shelving and neon signage. The cafe is accessorised with the classic mid-century lighting pieces by European designers Poul Henningsen, Jacques Biny and Luigi Massoni.

The cafe sits behind a period timber shopfront. The facade was stripped back from the later additions to reveal the original features, including the ornate cast iron grilles. The long and narrow floor plan informed the layout with a long banquette seat flanking one side and a 5,5 metre display counter located along the opposite wall. An Illuminated cherry-clad lightbox frames the ‘open kitchen’ counter towards the rear of the space, creating a cinematic focal point whilst offering a glimpse behind the scenes and celebrating the food making process focused on plant-based ingredients.

Photographer: Chieh Huang and Alexey Kostikov.

PROJECT CREDITS

Interior Design: Child Studio
Manufacturers: Cosentino, Altro, Formica, Adobe, Dekton

Share This Articles
Input your search keywords and press Enter.